2024. április 30. kedd
Hírek

HungaroMet: 2024. április 9. 10:48

Rekordenyhe reggel a fővárosban (2024.04.08.)

2024. április 8-án folytatódott a nyugodt, csapadékmentes időjárás. A hajnali minimumhőmérsékletek 2 és 18 fok között alakultak, a magasabb értékeket az anticiklonális hatások következtében kialakuló inverziós légrétegződésben hegyvidékeinken mérhettük.

Budapesten új fővárosi napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is született: Budapest János-hegyen csupán 15,2 fokig tudott lehűlni a levegő hétfő reggelre. A korábbi szélsőérték 14,9 fok volt, amelyet 1986-ban Budapest Krisztina állomásunkon rögzítettünk.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.