2024. április 30. kedd
Hírek

HungaroMet: 2024. április 8. 20:24

Elindult a DIMOP Plusz 2.3.1-23 projekt

Hivatalosan is kezdetét vette „Telepített adatgyűjtő rendszereket alkalmazó környezeti monitoring rendszer, valamint klímavédelmi adattár és ráépülő szolgáltatási környezet kialakítása” elnevezésű, DIMOP Plusz 2.3.1-23 projekt, melynek célja a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást segítő könnyű adathozzáférést biztosító nyilvános meteorológiai-klimatológiai portál létrehozása.

Cél egy olyan, a múltbéli, a digitalizált és a pályázat keretében megvalósuló mérőhálózat adatait is tartalmazó adatbázis létrehozása, az adatok online publikálására alkalmas portál megvalósítása, amely segíti a klimatológiai és időjárás-előrejelzési BIG DATA-alapú fejlesztéseket, és támogatja a lakosság klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodását.

A megvalósítás során sor kerül a HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenleg 150 állomásból álló referencia mérőhálózatának fejlesztésére, bővítésére, a mért adatok fogadására alkalmas adatbázisok, az adatok minősítését lehetővé tevő informatikai rendszer kialakítására, az adatok tárolására megfelelő adatbázis kiépítésére. További cél a referenciaadatok mellett a nem akkreditált mérőeszközből – közel 1500 – származó adatok fogadása, minősítése, feldolgozása is, valamint a nagy mennyiségű adat feldolgozásához szükséges adatszűrési algoritmusok kifejlesztése, az ehhez kapcsolódó szoftverfejlesztések végrehajtása.

Jelentős részét képezi a projektnek a jelenleg papíron tárolt klimatológiai, meteorológiai adatok digitalizálása, az ehhez szükséges szoftverfejlesztések végrehajtása, amelyek képessé teszik a HungaroMet Zrt.-t a múltbéli adatoknak az új adatbázisba integrálására (ősfeltöltés) a hosszú idejű klimatológiai adatok nyilvánossá tételére.

A megvalósítandó fejlesztések korszerű digitális és informatikai megoldásokkal járulnak hozzá ahhoz, hogy Magyarország képessé váljon a klímaváltozást, annak hatásait folyamatosan monitorozni, elemezni, a negatív hatásokat megelőzni és a kockázatokat csökkenteni.