2024. április 27. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. december 19. 14:23

2023. decemberi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be.

A műholdas méréseken alapuló globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) többek között Afrika déli és északi részén, többfelé Dél-Amerikában, és Mexikó északi és az USA középső vidékein. Jelentősebb, vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területeket az ASI nevű műholdas index Dél-Amerikában és Afrika északnyugati részén mutat (2. ábra). A becsült novemberi csapadékösszegben hatalmas különbségek vannak bolygónkon (3. ábra), a legtöbb eső természetesen a trópusokon hullott, de sok esett például Európában és Ausztrália keleti részén is. A csapadékanomália globális térképe szerint nagy területen van csapadékhiány és -többlet is: kevesebb eső esett a szokásosnál többek között Afrika déli és nyugati részén, nagy területen Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ausztrália nyugati felén (4. ábra).

Európa
Az elmúlt hetekben is jelentős különbségek alakultak ki Európa időjárásában: nagy területen számottevő a csapadéktöbblet, miközben még mindig van aszályos terület is, de hideghullám és hőösszeg-többlet is előfordul (5. ábra).

A 2023. november 1. és december 10. közötti időszakot az átlagosnál enyhébb időjárás jellemezte a Pireneusi-félszigeten, Franciaországban, Olaszországban, a Balkán-félszigeten, Törökországban, Ukrajna középső és keleti részén, valamint Oroszország európai területének déli és keleti részén (6. ábra). Ezeken a területeken 0,5 – 2 Celsius fokkal haladta meg a sok éves átlagot a hőmérséklet. Ezzel szemben az átlagosnál hűvösebb volt ez az időszak a Skandináv-félszigeten, illetve Oroszország európai területének északnyugati részén, ezeken a részeken 2-4, de helyenként 4-6 fokkal maradt el a hőmérséklet a szokásostól.

Európa legnagyobb részén az átlagosnál csapadékosabb volt ez az időszak: a legtöbb az Alpok és a Kárpátok térségében, helyenként a Balkán-félszigeten és Törökországban, valamint a Fekete-tenger vidékén, illetve Ukrajna középső és déli részén, valamint Oroszország európai területén esett (7. ábra). 1991. óta ez az ősz a három legcsapadékosabbak egyike, nagy területen hullott le az ilyenkor szokásos mennyiségnek 2-2,5-szerese.
Ezzel szemben Spanyolország és Franciaország mediterrán partvidékén, Olaszország északi területén és Szicíliában, valamint Törökország középső és Skandinávia északi részén a szokásosnál kevesebb csapadék hullott.

A 2023-as ősz szinte egész Európában az átlagosnál enyhébb időjárást hozott, többnyire 2-4 fokkal haladta meg a hőmérséklet az átlagos értéket (8. ábra). A szokásosnál hűvösebb időjárás csak a Skandináv-félszigeten, illetve Oroszország európai területének északnyugati részén alakult ki.
Az őszi csapadék kevesebb volt a szokásosnál Spanyolország és Franciaország mediterrán partvidékén, helyenként Olaszországban, Romániában, Bulgáriában, Görögországban és Törökországban (9. ábra). Ezeken a területeken az idei ősz a három legszárazabbak egyike 1991. óta. Európa legnagyobb részén azonban a szokásosnál több csapadék hullott.

A Skandináviát és a Balti államokat érintő alacsony hőmérsékleteknek nincsen különösebb negatív hatása a kultúrnövényzetre, kialakult egy vastag hóréteg, mely védi a növényeket. Németország északi részén, Dániában, Svédország déli és Lengyelország északi részén a hőmérséklet hirtelen csökkenése a magas talajnedvességgel párosulva és hótakaró hiányában helyenként károkat okozhatott az őszi vetésekben. A csapadékos időjárás folytatódott, időnként havazásba váltva és így megszakítva a vetési munkákat Franciaország északi részén, a Benelux államokban és Németország nyugati részén. Errefelé az őszre tervezett vetéseket nem tudták befejezni, valószínűleg a tavaszi kalászosoknak a vetésterülete e miatt nőni fog. Franciaországban a tervezett vetésterületek mindegy tíz százalékán nem sikerült a talajba juttatni a magokat. A sok csapadék Romániában és Bulgáriában megszűntette a régóta tartó aszályt, az átlag fölötti hőmérsékletek pedig lehetőséget adtak az őszi vetések befejezésére. Szicíliában aszály van, jelentősen késett a vetés és az elvetett kultúrák jelentősen le vannak maradva a fejlődében.

Amerikai Egyesült Államok
December elején olvadó hóra hulló heves esőzések okoztak áradásokat északnyugaton, Washington és Oregon államok nyugati részén, de a meleg, csapadékos időjárás egészen a Sziklás hegység északi részéig volt jellemző. A nyugati partvidék déli felén és a Nagy Síkság nagy részén is a szokásosnál melegebb, de száraz időjárás volt az uralkodó, ami kedvezett az őszi vetéseknek. A Mississippi völgyétől keletre viszont egy erős hidegfront hozott jelentős csapadékot. Az ország területének jelentős részén még mindig aszály van, az őszi búza vetésterületének pl. 32%-át érintette ez a súlyos helyzet 2023. december 12-én (10. ábra).

Ausztrália
December elején délen és keleten kisebb záporok fordultak elő, melyek a talajnedvességet jelentősen nem növelték, de a frissen vetett nyári növénye számára igen jól jött. Az ország nyugati részein a többnyire száraz időjárás a kalászosok és a repce betakarítását segítette.
A búzatermés a várakozások szerint jóval elmarad az idén a tavalyi rekord mennyiségtől (-37%), az idei termést 25,5 millió tonnára becsülik 2 tonnás hektáronkénti hozam mellett.

Dél-Afrika
Az ország keleti mezőgazdasági területein jelentős záporok öntözték a fejlődésben lévő kukoricát és egyéb nyári növényeket november első felében. A nyugati területeken eddig száraz, meleg idő uralkodott, a gazdák az esős évszak kezdetét várják a nyári növények vetésével.

Argentína
December elején Argentína északi és középső tájait záporok öntözték, mely kedvező a nyári növények számára. December 7-ig a napraforgó 98, a kukorica 54, a szója 55%-át vetették el. A búza 47%-nak az aratásával végeztek ekkorra, mely valamivel elmarad a tavalyi értéktől.
A napraforgó össztermés 4,5 millió tonna körül várható, ez 10%-kal elmarad az előző évitől, mely a kisebb vetésterület miatt alakulhat így.

Brazília
Az ország fő, déli termőterületein folytatódott a mezőgazdaság számára többnyire kedvező időjárás.
A becsült adatok szerint országosan 161 millió tonnás, rekord szójatermést várnak, mely elsősorban a tovább növekvő vetésterület következménye lehet. A búzatermés 8,1 millió tonna körül valószínű, mely 21%-kal kevesebb az előző évitől. A kisebb termés oka a kisebb vetésterület és az alacsonyabb hozam (-29%).


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2023. december 19.


1. ábra
VHI Index 2023. december első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2023. december első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
A 2023. november havi csapadékösszeg (mm) (forrás: www.fao.org)


4. ábra
2023. november csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%) (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok, illetve adathiány volt.)


5. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2023. november 1. és december 10. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(piros csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: hideghullám, világoskék csíkozás: csapadéktöbblet, barna pöttyözés: hőösszeg többlet, vörös pöttyözés: aszály)


6. ábra
A 2023. november 1. és december 10.közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2023. november 1. és december 10. közötti időszak csapadékösszege a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
A 2023-as ősz középhőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


9. ábra
A 2023-as ősz csapadékösszege a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


10. ábra
Az aszállyal sújtott vidékek és az őszi búza termőterületeinek összevetése az Egyesült Államokban
2023. december 12-én (forrás: usda.gov)
(vörös csíkozás: aszályos terület, világos zöld terület: őszi búza termőterület, sötét zöld terület:
az őszi búza fő termőterülete)