2024. április 27. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. július 27. 09:04

2023. júliusi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be.

A műholdas méréseken alapuló globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) többek között Dél-Amerika jelentős részén, Afrika déli részén, de Európa nyugati részén sem. Jelentősebb, vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területeket az ASI nevű műholdas index Kazahsztánban, az USA-ban a Nagy-tavak térségében és Mexikóban mutat (2. ábra). A becsült júniusi csapadékösszeg hatalmas különbségeket mutat bolygónkon (3. ábra), a legtöbb eső a trópusokon hullott. A csapadékanomália globális térképén pedig nagy területen van csapadékhiány és -többlet is: kevesebb eső esett például Európa északi részén és Dél-Amerika nagy részén. Csapadéktöbblet volt ugyanakkor például a Földközi-tenger vidékén (4. ábra).

Európa
A 2023. június 1. és július 16. közötti időszakban ismét nagy különbségek jellemezték Európa időjárását. amely jelentősen befolyásolja a kultúrnövények fejlődését (5. ábra). A Pireneusi-félsziget déli részén és Olaszország északi részén intenzív hőhullám alakult ki a nyári növények virágzása körül, mely a terméskötődésre negatívan hatott. Bulgária és Romániában nyugati részén, Szlovéniában, Horvátországban és Magyarországon a csapadék többlet késleltette az aratást és a termés minőségét is rontotta.

Európa nagyobb részén az átlagosnál valamivel szárazabb időjárás jellemezte ezt az időszakot, ideértve Csehországot, Ausztriát, Franciaország északkeleti részét, a Benelux államokat, Dániát, Svédország és Finnország déli részét, a Balti államokat, Lengyelországot, Németországot, valamint Románia keleti és Ukrajna déli részét (6. és 7. ábra). A Nyugat- és Észak-Európában érintett területeken a csapadékhiány már május elejétől jellemző, ez pedig negatívan hatott a őszi kalászosok virágzására és szemfejlődésére, de ugyanígy negatívan hatott a nyári növényekre is a növekedési és részben már a virágzási fázisban.
Az átlagosnál több csapadék hullott a Pireneusi-félszigeten, Olaszország déli és a Balkán-félsziget nyugati részén, valamint Törökországban és Oroszország európai területének déli részén.

Az átlagosnál valamivel melegebb időjárás jellemezte ezt az időszakot Európa legnagyobb részét, kivéve Oroszország európai területét és Törökországot. Nagy területen 2-4 Celsius fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál (8., 9. és 10. ábra).

Franciaország
Az ország északi részén intenzív hőhullám miatt szenvedtek a növények, amely még átlag alatti csapadékkal is párosult. Délen a terméskilátások jók, amely a gyakori csapadékhullásnak köszönhető. Északon a magas hőmérséklet felgyorsította az érést, emiatt lerövidült szemképződés fenológiai fázisa, így csökkent a szemek átlagos mérete, különösen ott ahol sekély a talaj termőrétege. Az őszi kalászosok aratása Franciaország északi részén a többnyire száraz körülmények között jól haladt, míg délen a munkát gyakran zavarták záporos, zivataros napok. Július közepére az őszi árpa 95% át, a búza és a tavaszi árpa 40%-át takarították be, az őszi káposztarepce betakarítása gyakorlatilag befejeződött. Délen magas a biomassza mennyisége a gyakori csapadék hatására, jó állapotban vannak a nyári növények, északon viszont gyengébben fejlettek a szántóföldi kultúrák.

Németország
A talajnedvesség Németország jelentős részén alacsony a tartós csapadékhiány miatt, különösen a déli országrészben. A hőmérséklet maximuma helyenként a 34 fokot is meghaladta Németország nyugati részén július elején. A hőhullám és a csapadékhiány miatt szenvedtek a szántóföldi kultúrák. Az őszi kalászosok betakarítása az őszi árpával június közepén időben megkezdődött és jelenleg is zajlik az aratás a többi kalászossal együtt. A franciaországi helyzethez hasonlóan a szemképződés időszakában a meleg, száraz idő lerövidítette ezt a fenológiai fázist és ez a termésmennyiséget jelentősen csökkentette. A meleg idő és a száraz talaj a nyári növényekre is negatívan hat, csökkentek a termésbecslések az előző hónaphoz képest.

Lengyelország
Az ország középső és északkeleti részén tovább fokozódott a talajnedvesség hiánya, ez pedig visszaveti a nyári növények fejlődését. Az őszi búza és őszi káposztarepce aratása a déli országrészben megkezdődött, az őszi árpa terméseredményei kielégítőek. A június végi és július eleji elszórt záporok kedvezően hatottak a nyári növényekre. A kései vetés és a hideg május után júniustól a növények fejlődése felgyorsult és jelenleg nagyjából az átlagos körül tartanak a növények. Az ország középső és északkeleti részén a száraz körülmények nem kedveznek sem a kukoricának, amely már a virágzás környékén jár, sem pedig a cukorrépa és burgonya fejlődésének. Az előző hónaphoz képest a csapadékhiány miatt a termésbecslések mind az őszi tavaszi, mind a nyári növényekre csökkentek, de még így is az ötéves átlag fölött vannak.

Románia
Az őszi kalászosok termésátlaga nagyjából a történelmi trendnek megfelelően, az előző évnél valamivel jobban alakul. Az ország nyugati részén a gyakori csapadék hátráltatta az aratást. Errefelé a nyári növényekre kedvezőek a körülmények, míg az ország keleti részén jelentős a csapadékhiány. A kukoricára és napraforgóra is csökkentek a terméskilátások, az öt éves átlag alatti termésre lehet számítani.

Spanyolország és Portugália
Június utolsó dekádjában a kalászosok aratása befejeződött, nagyon alacsonyak a termésátlagok, ahogy ezt a szárazság miatt várni is lehetett. A nyári növények terméskilátásai is átlag alattiak, a nagyon magas hőmérsékletek miatt Spanyolország középső részén gyenge a terméskötődés a kukorica és a napraforgó estében is.

Olaszország
Bár a csapadék eloszlása térben és időben nagyon változatosan alakult, összességében a júniusi időjárás kedvező volt a nyári növények számára. A júliusi nagyon magas hőmérsékletek miatt a nyári növények terméskötődése gyenge lehet. Az őszi kalászosok aratása átlag alatti eredményekkel ért véget. A nyári növényekre vonatkozó termés előrejelzések az öt éves átlag körül várhatóak.

Ukrajna
Az őszi vetések aratása június második felében kezdődött, az első termésátlagok magasabbak, mint az előző szezonban. A július eleji csapadékos idő napokig hátráltatta az aratást. A középső és északi területeken a bő csapadék kedvező körülményeket teremtett a nyári növények számára, délen viszont jelentős csapadékhiány van.

Oroszország
Az Európa területére eső déli és középső termőterületeken az átlagosnál több volt a csapadék, így kedvező a talajnedvesség. A kalászosoknál átlag fölötti termésmennyiség várható, de az esős idő az aratást hátráltatta és a termés minőségét is rontotta. Kukoricára javultak a terméskilátások, mert a nagyobb termőterületek ott vannak, ahol több eső esett.

EU szinten a termés előrejelzések a legtöbb növényre alig változtak, az öt éves átlag körül maradtak (11-16. ábra). Kivétel ez alól a napraforgó, melynek kilátásai romlottak, ugyanis az EU legnagyobb napraforgó termelő országában, Romániában, folytatódott a száraz idő. A tavaszi árpa termésátlag előrejelzése is az öt éves átlag alatt van, elsősorban a Dániában, Svédországban, Finnországban és a Balti államokban bekövetkezett száraz időjárás miatt.

Amerikai Egyesült Államok
Július első felében a nyugati államokban és Texas nagy részén forró, száraz időjárás uralkodott, míg az ország középső és keleti részén kiterjedt záporok, zivatarok alakultak ki. Nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak például északkeleten, valamint elszórtan a Középnyugat déli részén és délkeleten, melyek villámárvizekhez vezettek, míg a keleti part mentén és a Síkság területén heves zivatarok viharos széllel és jéggel okoztak károkat.  Ugyanakkor a nagy csapadék foltokban érte a nagy mezőgazdasági termőterületeket, néhol bőséges (vagy túl sok) nedvességet kaptak a nyári növények, míg máshol szárazsággal küzdenek. A Sziklás hegységtől keletre az aszállyal sújtott terület Texas felé terjeszkedett.
Az országos statisztikák szerint július 16-ra az őszi búza 56%-ának aratásával végeztek, ami számottevő lemaradást jelent a korábbi évekhez képest. A kukorica fejlődése viszont előrébb jár az ilyenkor szokásosnál. Az állományok 55%-at sújtja valamilyen fokú aszály, ez az arány azonban javulás a június végi állapothoz képest. Országosan 57%, a legnagyobb kukorica termelő Iowa államban pedig 64% a jó és kiváló állapotú állományok aránya.

Kanada
A Kanadai Préri területén júniusban az ilyenkor szokásosnál 2-4 fokkal melegebb és száraz időjárás volt a jellemző, ami a tavaszi vetésű növények gyors növekedését, ugyanakkor intenzív párologtatását eredményezte. A július első felében érkezett 10-50 mm csapadékra igen nagy szüksége volt a földeknek, és a 30 fok fölötti hőség is mérséklődött. Alberta államban a tavaszi kalászosok 45%-a volt jó vagy kiváló állapotban július 11-én, és ez az arány mindössze kétharmada az elmúlt öt év átlagának. A júniusi csapadékhiány miatt délebbre még alacsonyabb a jó állapotú állományok aránya. Az esők azonban nem érintették a teljes délnyugati országrészt, pedig a tavaszi gabonák és a repce már reproduktív fázisban vannak, és a meleg mellett sok nedvességre is szükségük lenne a jelenlegi terméskilátások megőrzéséhez. A becslések szerint 3,3 tonnás termést várnak hektáronként. A délkeleti termőterületeken összességében jó állapotban vannak a nyári növények, az őszi búza és a legelők is, errefelé több csapadék hullott júliusban is.

Közép-Ázsia
Július elején is extrém hőség jellemezte a tavaszi búza övezetet, majd a hónap közepén lehűlés érkezett. Délebbre, a gyapot termőterületein szintén nagy volt a forróság, ami július közepén csak fokozódott. A hőhullám Oroszország középső és Kazahsztán északi területein 40 fok fölötti hőmérsékletekkel tetőzött csökkentve ezzel a reproduktív fázisba lépett tavaszi búza és árpa terméskilátásait. A hónap közepi lehűlést nagy területi változékonyságú csapadékot adó záporok, zivatarok kísérték. Kora tavasz óta tág határok közt változó hőmérsékleti és csapadékviszonyoknak van kitéve a terület, ebből adódóan a legfrissebb műholdas vegetációs index (WHI) adatok alapján a tavaszi kalászosok az ilyenkor szokásosnál gyengébb állapotban vannak. Délebbre napos, de rendkívül meleg időjárás uralkodik az egész hónapban. Az öntözéssel termesztett gyapot ültetvényeken a 7 napos középhőmérséklet július közepén elérte, néhol meghaladta a 30 fokot, ami komoly hő stresszt jelentett a virágzásban lévő növény számára.

Kelet-Ázsia
A szokásosnál szárazabb június után július első felében Kína északkeleti tájain kiterjedt záporok segítették a reproduktív fázisba lépő kukorica és szója állományok fejlődését, melyek vízigénye ebben az időszakban a legnagyobb. A csapadékos idő az Észak-Kínai Alföldre és a Jangce folyó völgyére is kiterjedt a hónap közepén, felfrissülést hozva a megelőző időszak forrósága után. Kína déli részén viszont szokatlanul száraz időjárás uralkodik, több déli tartományban alig vagy egyáltalán semmi csapadék nem hullott a hónapban, így többfelé az idei az elmúlt harminc év legszárazabb júliusa. A szárazság a szokásosnál magasabb hőmérsékletekkel is társul, ami komoly stresszt jelent a rizs számára. Dél-Koreában 25-100 mm csapadékot adó záporok segítik a rizs fejlődését, így az idei szezonban, június eleje óta most először éri el az összegzett csapadék a rizs számára optimális értékeket.

India
Az országban rekord búza termés várható, 113,5 millió tonna (összehasonlításként az EU termése 140 millió tonna körül van) az , ami 9%-kal magasabb az előző évinél, a rekord magas a vetésterület (32 millió ha), a terméshozamot 3,55 t/ha körül várják.

Ausztrália
Július első hetének kiterjedt esői után a hónap közepén csendes idő uralkodott a fő termőterületeken. A sok napsütés és a kellő mennyiségű nedvesség a talajban a legtöbb helyen jót tett a búza, árpa és repce fejlődésének, egyelőre igen jók a korai terméskilátások. Nyugat-Ausztrália búza övezetének északi területein lenne szükség csapadékra, ahol a talaj nedvességtartalma az utóbbi hetekben aggasztóan lecsökkent.

Argentína
Lokálisan heves záporok hoztak nedvességet július közepén a megelőző időszakban igen száraz Közép-Argentína termőterületeire. A frissen kelt őszi gabonáknak nagy szüksége volt a csapadékra a korai fejlődésük elősegítéséhez. Jellemzően 10-50 mm közötti mennyiség esett nem csak itt, hanem az északkeleti gyapottermő vidékeken is. Az országos statisztikák szerint július 13-ára a kukorica mindössze 71%-át sikerült betakarítani, ez jelentős elmaradás a tavalyi évhez képest. A gyapot betakarítása a szokásos ütemben halad, az őszi búzát és árpát is nagyrészt elvetették már.

Brazília
Az ország déli mezőgazdasági területein július első felében egyre intenzívebb záporok öntözték a különböző állapotú őszi búza állományokat. Enyhe időjárás kísérte a csapadékot, és bár éjszakánként 5 fok alá hűlt a levegő, de fagyok nem voltak jellemzők. Paraná tartomány statisztikái szerint a másodvetésű kukorica betakarítása is elkezdődött már július 10-én, az őszi búzát pedig szinte teljes egészében elvetették. Északabbra az évszaknak megfelelő száraz, meleg időjárás segíti a kukorica és gyapot gyors érését és betakarítását. Az idei kukoricatermést országosan rekord magasra, 133 millió tonnára várják, ami 15%-kal több, mint a tavalyi termés. A hozamot szintén rekord sokra, 5,91 tonnára becsülik hektáronként. Az első vetésű kukorica betakarítása lassan befejeződik, ez adja a kisebb hányadot, a másodvetés betakarítása júniustól szeptemberig történik, ez adja az össztermés 77%-át.

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.


A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2023. július 27.


1. ábra
VHI Index 2023. július első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2023. július első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
A 2023. június havi csapadékösszeg (mm) (forrás: www.fao.org)


4. ábra
2023. június csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%) (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


5. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2023. június 1. és július 16. között (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(piros csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: csapadéktöbblet, világoskék csíkozás: árvíz, barna pöttyözés: hőösszeg többlet, fekete pöttyözés: hőhullám)


6. ábra
A 2023. június 1. és július 16. közötti időszak csapadékösszege (mm)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2023. június 1. és július 16. közötti időszak csapadékösszege a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
A 2023. június 1. és július 16. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


9. ábra
A 2023. június 1. és július 16. közötti időszak legmagasabb hőmérsékletei
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


10. ábra
A 2023. június 1. és július 16. közötti időszak hőösszegének eltérése a sokéves átlagtól (0 Celsius fokos bázishőmérséklettel) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


11. ábra
Búza termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)


12. ábra
Repce termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)


13. ábra
Őszi árpa termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)


14. ábra
Tavaszi árpa termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)


15. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)


16. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)