2024. június 27. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2024. június 5. 08:00

Környezetvédelmi világnap – 2024. június 5.

A környezet védelme, mint a globális kihívásokra adott válasz az 1972-ben rendezett "Ember és bioszféra” című világkonferencián jelent meg először a nemzetközi politika szintjén. A környezetvédelem történetében fordulópontot jelentő esemény kezdő napját, június ötödikét az ENSZ még abban az évben környezetvédelmi világnappá nyilvánította. A világnap jó alkalom arra, hogy az ENSZ évről évre egy-egy globális környezeti problémára irányítsa rá a közvélemény figyelmét. Az idei környezetvédelmi világnap témája a „földek helyreállítása, az elsivatagosodás és az aszályokkal szembeni ellenálló képesség", amelyhez kapcsolóan António Guterres, az ENSZ-főtitkára üzenetet tett közzé.

Az ENSZ-főtitkár üzenete a környezetvédelmi világnapon (2024. június 5.)

Az emberiség a földtől függ. A szennyezés, az éghajlati káosz és a biológiai sokféleség megtizedelésének mérgező egyvelege miatt azonban az egészséges földek sivataggá válnak, a virágzó ökoszisztémák pedig kipusztulnak. Eltűnnek az erdők és a legelők, valamint kimerül a föld és egyre kevésbé képes támogatni az ökoszisztémákat, a mezőgazdaságot és a közösségeket.

Ennek következtében egyre kevesebb lesz a termés, eltűnnek a vízforrások, meggyengülnek a gazdaságok és veszélybe kerülnek a közösségek, amelyek közül a legszegényebbeket érintik legsúlyosabban ezek a folyamatok. A fenntartható fejlődés nehézkesen halad. Egy halálos körforgás csapdájába estünk, mivel a földhasználat felelős a bolygónkat felmelegítő szén-dioxid-kibocsátás tizenegy százalékáért. Itt az ideje annak, hogy kitörjünk ebből a körforgásból.
 
Az országoknak teljesíteniük kell a meggyengült ökoszisztémák és földterületek helyreállítására vonatkozó valamennyi kötelezettségvállalásukat, valamint a Kunming-Montreal globális biodiverzitási keretrendszer egészét. Meg kell határozniuk az új nemzeti éghajlatváltozási cselekvési terveikben, hogy miként fogják megállítani és visszafordítani az erdőirtást 2030-ig. Ezenkívül jelentősen meg kell növelnünk a finanszírozást annak érdekében, hogy támogassuk a fejlődő országok alkalmazkodását a heves időjáráshoz, valamint annak érdekében, hogy meg tudják védeni a természetet és elősegítsék a fenntartható fejlődést.
 
Túl sokba kerül a tétlenség. A gyors és hatékony cselekvés azonban gazdaságilag is észszerű. Az ökoszisztémák helyreállításába fektetett minden egyes dollár akár harminc dollár gazdasági hasznot is hozhat.
 
Mi vagyunk a helyreállítás generációja. Tegyük közösen fenntarthatóvá a jövőt a földjeink és az emberiség számára!