2024. június 27. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2024. június 20. 09:00

Észlelőkert, azaz egy jeles diplomamunka

Mindig különleges és egyedi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) diplomaidőszaka, amikor is számos izgalmas tárgy- és koncepciótervvel, művészeti alkotással találkozhatunk. Vigh Violettát a MOME végzős hallgatóját egy régi észlelőkertről készült fotó inspirálta, amin a különféle meteorológiai műszereket fából készült, hófehér, zsalugáteres hőmérőházak védik az időjárástól. Diplomamunkájának témája: az időjárás kézzelfoghatóvá tétele, hogyan tudjuk megragadni a kiszámíthatatlan folyamatot, az időjárást.
Vigh Violetta a sikeres diplomaprojektje érdekében a több mint 150 éves tapasztalattal rendelkező hazai meteorológiai "fellegvárat" is felkereste. Violetta a HungaroMet Zrt. meteorológiai múzeumában tett tárlatvezetés után a könyvtár anyagaival ismerkedett, sőt az archívum klímaíveit és a régi mérőszalagokat is tanulmányozta. Az időjárás-előrejelzés kultúrája című szakdolgozatának készítésekor a művész külön figyelmet szentelt a mérés régi és új módszereinek.
 
Észlelőkert című alkotásának absztraktjában így ír:
 
Az automata, elektromos mérőegységek térhódítása előtt a meteorológiai szolgálat budapesti központjának helyi megfigyeléseit a Petrezselyem utcai észlelőkertben elhelyezett különféle műszereken végezték, amelyeket fából készült, hófehér, zsalugáteres hőmérőházak védtek az időjárástól.
Észlelőkert című installációm három klasszikus hőmérőházból áll, amelyek belsejében mérőműszerek helyett különböző fény- és hangforrások, valamint effektgépek foglalnak helyet, mesterséges vihart generálva. Mintha a mérés eszközei válnának a vihar eredőjévé, a változás kiváltója pedig maga a mérésre tett kísérlet lenne.
Figyelmünk tehát a megfigyelés aktusának a megfigyelt rendszerre gyakorolt hatására és az észlelés szubjektivitására irányul: a belső működés elhatárolódik a külvilágtól, ahogyan gyakran bennünket is meggyőződéseink és elvárásaink irányítanak. A rend és biztonság iránti zsigeri vágyunk érhető tetten, amikor a rendkívül komplex és kaotikus légköri folyamatokat végül „jó” vagy „rossz” idővé redukáljuk, a pontos előrejelzés igényében pedig a jövőbelátás univerzális ábrándja tükröződik. Ha úgy érezzük, nem vagyunk befolyással a körülményeinkre és fogalmunk sincs mi következik, egy dolgon mégis változtathatunk: hogyan viszonyulunk a kiszámíthatatlansághoz.


A mestermunkákból nyíló diplomakiállítás idén június 15–21. között tekinthető meg a MOME Campus több pontján. A hallgatói tárlatvezetés június 20-án 17 és 18 óra között lesz, ahol az izgalmas kép- és hanghatásokkal fűszerezett Észlelőkert installáció is megtekinthető.
 
A fiatal művésznőnek további sikereket kívánunk!
 
 
Forrás: mome.hu/hu/esemenyek/mome-diplomakiallitas-2024


Vigh Violetta művésznő és az Észlelőkert című mestermunka



Petrezselyem utcai észlelőkert az ötvenes években